8. Tanuld meg az alapokat | Varázsmenü sablonok
VARÁZSMENÜ SABLONOK - A KEDVENC PROGRAMELEMEIM
Imádom. Nem tudok jobb kifejezést találni arra a rendszerre, amit 7,5 éve folyamatosan bővítek, csinosítgatok és fejlesztek. Ez a módszertan lelke.
Tulajdonképpen erre szoktam mondani, hogy ez az étrendtervezés szabadsága.
A sablonok valóban a program lelkei, mert általuk bárki bármit el tud készíteni egy főételben/snackben, semmi nem kell hozzá, csak a saját ízlés szerint kiválasztott alapanyagok és egy ici-pici gyakorlatiasság, azaz gyakorlás a konyhapulton.
Egy sablon arra hivatott, hogy ne én mondjam meg, mit egyél, hanem a sablonba helyettesítsd be azt, amit te szeretsz.
_______________________________________________________________________
Nézzünk a sablonok közül egy példát: BURRITO/TORTILLA elkészítése
FONTOS KIHANGSÚLYOZNI A VARÁZSMENÜ RENDSZER MÁR KORÁBBI LECKÉIBEN MUTATOTT EGYENLETÉT.
Egy főétel így épül fel: 150 g fehérjeforrás + 150 g zöldség + köretelem (40 g gabona vagy 160 g burgonyaféle vagy bundázóból készült tortilla/burrito/pizza/panírozás) + zsiradék
Ez alapján te döntöd el, melyik étel-alapanyagból mit választasz ki. Mi lesz a fehérjeforrásod, mi lesz a zöldséged, mi lesz a köretelemed, milyen zsiradékot használsz fel. Így korlátlanul készíthetsz ételeket olyan formában, amiben csak szeretnél. Kizárólag az a feladatod, hogy a megadott mennyiségeket használd fel. Van ennél egyszerűbb, színesebb diétarendszer? NINCS!
BURRITO / TORTILLA ÉTEL FELÉPÍTÉSE
- FEHÉRJEFORRÁS: 150 g fehérjeforrás (csirkemell, pulykamell, csirkemáj, garnéla), v. 220-225 g növényi fehérje forrás (lencse, zöldborsó, vörös bab, fehér bab, csicseriborsó)
- ZÖLDSÉG: 150-200 g általános zöldség
- KÖRETELEM: 20-25 g MySenorita kollagén bundázó
- 6-12 g MySenorita kollagén fűszersó
- 1 db tojás
- 0,4 dl víz - a legvégén óvatosan adagolva
- ZSIRADÉK: 1 kk olívaolaj a palacsintához, 1 ek olívaolaj a töltelékhez
- 1 csipetnyi sütőpor
Hogyan készül el az étel?
- A töltelékkel érdemes kezdeni, mert az ételhez való sós palacsinta pillanatok alatt elkészül. A varázsmenü ebéd összeállítás alapján végtelen sok lehetőség adott a tölteléknek szánt ragu elkészítésében. Készíts pácot a ragunak egy evőkanál olívaolajból és 12 g MySenorita kollagén fűszersóból, majd forgasd meg benne az apróra vágott húst és a zöldségeket! Serpenyőben, fedő alatt süsd készre a zöldséges, húsos ragut! Dönthetsz úgy is, hogy nyers zöldségeket használsz (pl. uborkát, paradicsomot), ebben az esetben csak a húst süsd készre, a zöldségeket pedig aprítsd darabokra!
- A torilla, burrito, vagy sós palacsinta tésztájához keverd el masszát! Előmelegített serpenyőre öntsd az olajat, érdemes átkenni vele a felületet! Öntsd a masszát a serpenyőbe úgy, mintha hagyományos palacsintát készítenél (palacsinta serpenyőben a legkönnyebb). Fedő alatt süsd készre, nem kell fordítani. Néhány perc alatt elkészül.
- Ha minden elkészült, a palacsintára kanalazd a ragut, és tekerd fel. Könnyebben fogyasztható, ha középen ketté vágod a tekercseket.
_______________________________________________________________________
ÉPÍTSÜK FEL PÉLDÁN KERESZTÜL
1.PÉLDA HÚSSAL - GYROSOS TORTILLA
- FEHÉRJEFORRÁS: 150 g csirkemell
- ZÖLDSÉG: 150-200 g uborka, paradicsom és hagyma (összesen használj 150-200 g közötti mennyiséget a három zöldségből)
- KÖRETELEM - TORTILLA PALACSINTA: 20-25 g MySenorita kollagén bundázó + 6-12 g MySenorita kollagén fűszersó + 1 db tojás + 0,4 dl víz - a legvégén óvatosan adagolva + 1 csipetnyi sütőpor
- ZSIRADÉK: 1 kk olívaolaj a palacsintához, 1 ek olívaolaj a hús pácoláshoz, amihez adok még kollagén fűszersót is ízlés szerint (kb 12 g). Ha gyrosos az ízvilág, akkor a fokhagymás-tejfölös vagy gyros kollagén fűszersó kiváló választás.
A varázsmenü egyenlet szerint tehát:
- fehérje elemem: 150 g csirkemell
- zöldség elemem: 150 g uborka/paradicsom/hagyma töltelék
- köretelemem maga a tortilla palacsinta
- zsiradékom az olívaolaj, amellyel pácolom a húst és egy csepp olajon pedig kisütöm a tortilla tésztát.
2.PÉLDA HÚSMENTESEN - MEXIKÓI TORTILLA
- FEHÉRJEFORRÁS: 220-225 g vörös bab
- ZÖLDSÉG: 150-200 g lila lila hagyma, cukkini, paradicsom
- KÖRETELEM: - TORTILLA PALACSINTA: 20-25 g MySenorita kollagén bundázó + 6-12 g MySenorita kollagén fűszersó + 1 db tojás + 0,4 dl víz - a legvégén óvatosan adagolva + 1 csipetnyi sütőpor
- ZSIRADÉK: 1 kk olívaolaj a palacsintához, 1 ek olívaolaj a töltelékhez és ehhez adagolok még kollagén fűszersót (kb 12 g). Ha mexikói az ízvilág, akkor a fokhagymás-tejfölös vagy paprikás kollagén fűszersó kiváló.
A varázsmenü egyenlet szerint tehát:
- fehérje elemem: 220-225 g vörös bab
- zöldség elemem: 150-200 g lila lila hagyma, cukkini, paradicsom
- köretelemem maga a tortilla palacsinta
- zsiradékom az olívaolaj, amellyel pácolom a húst és egy csepp olajon pedig kisütöm a tortilla tésztát.
3.PÉLDA HALASAN - KELETIES TORTILLA
- FEHÉRJEFORRÁS: 150 g garnélarák
- ZÖLDSÉG: 150-200 g spenót, vörös hagyma
- KÖRETELEM: - TORTILLA PALACSINTA: 20-25 g MySenorita kollagén bundázó + 6-12 g MySenorita kollagén fűszersó + 1 db tojás + 0,4 dl víz - a legvégén óvatosan adagolva + 1 csipetnyi sütőpor
- ZSIRADÉK: 1 kk olívaolaj a palacsintához, 1 ek olívaolaj a töltelékhez és ehhez adagolok még kollagén fűszersót (kb 12 g). Ha keleties az ízvilág, akkor a fűszeres-fokhagymás-citromos fűszersó a legideálisabb, illetve a fokhagymás-tejfölös is nagyon passzol az ételhez.
A varázsmenü egyenlet szerint tehát:
- fehérje elemem: 150 g garnélarák
- zöldség elemem: 150-200 g spenót, vörös hagyma
- köretelemem maga a tortilla palacsinta
- zsiradékom az olívaolaj, amellyel pácolom a húst és egy csepp olajon pedig kisütöm a tortilla tésztát.
Egy-egy sablon tehát úgy működik, hogy adott sablonba illesztjük az általunk választott élelmiszereket. Ezek alapján a My-Diet programban 1000+ ételt tudtok készíteni.
A komplex programban a My-diet nyomdai könyv közel 30 sablont tartalmaz a kidolgozott 50+ napi menüsoron felül. Szerezd be most, hiszen minden START 3, 4, 5-ös csomag mellé ajándék 500 g-os bundázót küldünk, amiből 25 adag hasonló főételt készíthetsz el velünk.