1. Tanuld meg az alapokat! | A napirend felépítése
A MY-DIET NAPIREND FELÉPÍTÉSE
Alapelvem 7,5 éve változatlan: egy vagy több egészséges/diétás recept semmit sem ér, ha a teljes napi menü és életmódváltó rendszer nincs rendben mögötte.
A fogyás, a súlytartás akkor kivitelezhető, ha az egész nap során megevett étel mennyisége és minősége, valamint a teljes napirend felépítése valóban ezt a célt segíti elő.
Nem lehet nagyobb sport mennyiségével kompenzálni rossz étkezési szokásokat, illetve nem lehet egy-egy jó étel elfogyasztásával fogyást elérni, ha a többi étkezés helytelenül megalkotott.
Sem kevesebbet, sem többet nem ehetünk a kelleténél ahhoz, hogy fogyjunk, de a jó hír az, hogy NEM KALÓRIASZÁMOLÁSSAL és betarthatatlanul alacsony energia bevitelével lehet fogyni, hanem egy olyan "algoritmust" kell követni, amiben végtelenül variálhatunk ételeket, mindig jó lesz az étel makrója és minősége.
A My-Diet program az élelmiszerek helyes párosítását tanítja, azaz megtanulunk úgy ételeket és ezáltal teljes napi menüt összeállítani, hogy az egész napos inzulinrendszert megfelelően támogassuk. Ennek leegyszerűsített módszertana: nem eszünk önállóan szénhidrátforrásokat, csökkentjük az inzulinrendszerre negatívan ható élelmiszerek bevitelét, és nem utolsó sorban teljesen befejezzük a koplalást, a divatdiétákat, azaz a folyamatos fogyás-hízás jojo körforgását.
Aki egyszer megérti a rendszert, amit 7,5 évig dédelgettem, önállóan is képes lesz úgy egy életen át jól felépíteni ételeket és egész napos menüsorokat, hogy az egyszerű legyen, illetve ne vegyen el sok időt a konyhában.
AZ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI ALAPOKKAL KEZDÜNK AZ ELSŐ HÉTEN, HOGY MINDENKIBEN RÖGZÜLJÖN A HETI ÉTREND ÉS NAPIREND FELÉPÍTÉSE.
Az egész rendszert varázsmenünek neveztem el, mert olyan programot álmodtam, ahol az ételek egy könnyű metodika szerint épülnek fel, az alapanyagok (élelmiszerek) pedig 100%-osan cserélhetők saját ízlés, vagy intolerancia, illetve hormonális betegségeknek megfelelően. Egy tányér felépítése annyira egyszerű, hogy különösebb erőfeszítés nélkül tudunk fogyáshoz ideális ételeket alkotni.
Minden ételben vannak alternatívák, amit saját magatok tudtok választani a lehetőségek közül, így egy-egy reggeli, tízórai, ebéd-uzsonna és vacsora teljesen személyre szabott lesz, miközben nem egyedül kell gondolkodni azon, mit egyél és hogyan készítsd el magát az ételt.
1.ALAP PILLÉR | HETI ÉTREND FELÉPÍTÉSE 3 RÉSZBEN
Miért van 3 rész?
Azért, mert ez a kulcsa a fenntartható fogyásnak, illetve a súlytartásnak.
Egy diéta irtó nehéz, mert valamilyen szintű lemondással jár. Még akkor is, ha nem koplalsz, hanem megfelelő mennyiségű ételt eszel. Lemondás, mert nem ehetsz büntetlenül mekis kaját, nem ihatsz korlátlanul cukros üdítőket, nem célszerű meggondolatlanul azt és akkor enni, amikor azt kívánjuk és akarjuk.
A FOGYÁS, AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS ÉS SÚLYTARTÁS LÉNYEGE, HOGY RENDSZERBEN GONDOLKODJ, AMINEK KERETEIN BELÜL SZABADON MOZOGHATSZ, DE VÁLTOZTATNOD KELL AZON A SZOKÁSRENDSZEREN, AMI TÚLSÚLYOSSÁ TETT.
1.RÉSZ: FIX MENÜSOR
Ez lesz mindennek az alapja, mindig ide térsz vissza, mindig ez lesz akaraterődet leginkább megdolgoztató szakaszod, mégsem fogsz szenvedni alatta.
A FIX menüsorban egy sokkal egyszerűbb, gyorsabb, tisztább táplálkozási rendszert követsz, amiben az ételek összeállítása könnyebb, mint gondoltad, de itt arra törekszünk, hogy tényleg a céljaidra fókuszáljunk.
A FIX menüsort a hét 5 napján követed.
2.RÉSZ: FIX CHILL MENÜSOR
A FIX CHILL menüsor is teljesen a céljaidhoz igazodik, de olyan ételeket is tartalmaz, amelyekre általában vágyódsz a diéta elkezdése után. A nevében is tartalmazza, hogy chillben vagy, azaz lazítasz, könnyedebbre veszed, de még véletlenül sem csalsz. Ezek az ételek diétásak, de olyan finomságokat rejtenek, amelyek abszolút nem diétás érzetűek: tészták, pizzafélék, hamburgerek, tortillák, bonyolultabb ételek, amelyekre több időd van és amelyek meggátolják, hogy letérj az útról.
A FIX CHILL menüsort a hét 2 napján követed (hétvégén, vagy szabadnapjaidon).
3.RÉSZ: OFF NAPOK
Az OFF napoknak akkor jön ez az ideje, amikor már legalább 3 hónapja életmódot váltottál és ebben a 12 hétben egyszer sem tértél le az útról. Ekkor állsz készen arra, hogy néha beiktass olyan napokat, amikor eszel nem diétás ételt is. Bármilyen kedvencedet: egy éttermi pizzát, kedvenc sütidet, stb.
Ha a FIX és FIX CHILL napok betartása nem sikerül, akkor az OFF napok bevezetése a diétádat halálra ítéli, ezért ezt csak akkor vezetheted be, ha már értél el tartós eredményt, már rutinszerűen építed fel a napi menüt, és nem csalsz folyton a FIX menüsorodban. Ha ez nem ment, akkor tulajdonképpen folyamatosan OFF napokban élsz, ezért hízol és ezért nem tudsz fogyni akár évek óta.
AHHOZ, HOGY FOGYJ, TEHÁT FIX ÉS FIX CHILL NAPOKAT KELL VÁLTOGATNI, 5 NAPIG FIX NAPOT TARTASZ ÉS HA ÚGY ÉRZED, SZÜKSÉGED VAN RÁ, AKKOR 2 NAPIG VÁLTASZ FIX CHILL NAPRA.
Ez minden héten ismétlődik. A hét 5 napján odateszed magad a FIX menüsorral, szigorúbb, gyorsabb menüsort követsz (ez is finom ám, még véletlenül sem egyhangú), az ezt követő 2 napban pedig ebédre és uzsonnára készítesz olyan FIX CHILL ételeket, amelyek miatt úgy érzed, pofon egyszerű betartani ezt az egész rendszert.
A PROGRAMBAN A FIX ÉS FIX CHILL MENÜSOR KI VAN DOLGOZVA, NEM NEKED KELL TUDNI MI HOVÁ TARTOZIK.
Sokkal egyszerűbb, mint hiszed vagy gondolod, mert a varázsmenü a legegyszerűbb rendszert biztosítja számodra. Mielőtt rátérünk arra, hogyan kell felépíteni egy tányért a napi menüsorokban), meg kell ismerkedned a legfontosabb rendszerrel: HOGYAN ÉPÜL FEL A NAPUNK NAPIRENDJE
2.ALAP PILLÉR | NAPIREND FELÉPÍTÉSE
A FIX ÉS FIX CHILL menürendszerben ugyanaz a napirend rendszere:
- reggeli (kb 6-8 óra között): felébredést követően 1-1,5 órán belül reggelizünk, hogy az anyagcserét beindítsuk
- tízórai snack (kb 9-11 óra között): mysenorita kollagén termékekkel, illetve gyümölcsökkel, sós finomságokkal
- ebéd (kb 12-14 óra között): varázsmenü rendszerrel könnyedén megalkotott ételek, amelyeket önállóan is tervezhetsz sablonokkal, illetve kidolgozott ételeket és recepteket is találsz a programban, amelyekben korlátlanul tudsz cserélni élelmiszereket
- uzsonna (kb 15-17 óra között): megegyezik az ebéddel, időgazdálkodás szempontokat figyelembe véve így tudod a legkönnyebben és legkevesebb energiaráfordítással megoldani (azért is rengeteg lehetőséget fogunk mutatni, amiben totálisan igényeid alapján épülhet fel az ebéd és uzsonna rendszere)
- vacsora (kb 18-21 óra között): mysenorita myshake, mysenorita puding, sós krémlevesek
Az idősávok keretek, ezen belül saját munkarended, szokásaid alapján étkezhetsz, nagyjából fontos tartani a 3-4 óra közötti intervallumokat, azaz 2 étkezés között 3-4 óra teljen el.
Természetesen eltolódhat ez, ha korábban vagy később kelsz fel, de a napodat érdemes lezárni úgy, hogy lefekvés előtt maximum 2 órával fejezd be a vacsorádat.
Ha több műszakban dolgozol, mindig a "nagy alvás" a kiindulási pont, az utána történő felébredéstől kezdve reggelizel, majd 3-4 óránként étkezel. Ha 24 órán át dolgozol, akkor az étkezéseket szét lehet húzni mennyiségben több részre, akár 6-7 étkezésre is. Ha éhes vagy, kollagén drinket bármikor ihatsz a menüsoron felül.
7,5 éves saját és mentoráltjaim sikertörténetei alapján kialakult véleményem, amely nem tézis, hanem tény, hiszen bizonyított átalakulások, avagy pont ellentétesen abba hagyott életmódváltások alkotják a tapasztalatok körét:
- Aki félvállról veszi az alapokat, soha nem fog tudni célba érni, az elért eredményeit pedig hamar el fogja veszíteni visszahízással. Aki tehát nem rendszerben él, nem egy tudatos és élhető módszertannal fogy, ott állandó probléma lesz a fogyás, majd a visszahízás, és egy ördögi kör lesz a súly megtartása, elveszítése. Mind tudjuk, hiszen szinte mindenki átéli, hogy akinek túlsúlya van, ez régóta hordozott probléma, amin vagy átlendültetek már egyszer-többször, vagy még soha nem sikerül jelentős változást elérni.
- Aki nem fordít kellő energiát és időt arra, hogy megtanulja ezeket az alapokat, soha nem fog tudni időgazdálkodásban hasznos programot kialakítani, mert aki nem érti mit és hogyan kell tennie, folyton hibás döntéseket fog hozni, és örökre újabb és újabb módszertanokkal fog próbálkozni akár éveken, évtizedeken át. Ahelyett, hogy egyetlen egyszer valóban egy élhető és mindenféle nehézség nélküli rendszert alakítana ki.
- Aki valóban megérti, hogy az életmódváltáshoz valódi tudás kell, illetve koplalás nélküli, minta étrendektől eltávolodó módszertan, az nagyon gyorsan meg fogja ízlelni az étrendtervezés szabadságát a My-Diet programban. Itt olyan ételeket tudtok készíteni könnyen, gyorsan, amelyek nem csak finomak, de változtathatók ízlések alapján, bátran lehet cserélgetni alapanyagokat (le van írva, hogyan, mit és mire), nincsenek megunható csirke-rizs-zöldség menüsorok.
- Nincsenek bogyók, mert nem erre van szükség. Amelyik programban bogyókat kell szedni, ott valódi, életen át fenntartható módszer nincs kidolgozva, mert illúzókra épül. Egy jó módszerhez nem kell zsírégető, szénhidrátblokkoló, étvágycsökkentő, vagy rostkapszula.
- Kiegészítők viszont valóban kellenek, mert nélkülük hiányérzet van. Az azonban nem mindegy, hogy milyen kiegészítőket használunk. A tejsavó készítmények rendkívüli megnövelik a gyulladások kialakulását, mert az elhízás egy gyulladásos állapot, amelyben az inzulinrendszer el van tolódva. Az inzulinrendszer helyreállításának kulcsa a gyulladást erősítő élelmiszerek visszaszorítása. Ha az inzulinrendszer stabil, fogyni nagyon egyszerű. Ha nem stabil, a fogyás nagyon n ehéz. Ezért minden olyan program, ahol napi 1-2 vagy több tejsavó fehérje van beépítve, ront az inzulinrezisztencián, a pajzsmirigy gondokon, a teljes női hormonrendszeren, a menoapuzán. Ezen még jobban ront, ha egy ilyen tejsavó készítményben SZÓJA is található. Ezért található a programunkban TEJMENTES és SZÓJAMENTES MySenorita kollagén kollekció, amelyek mellőzik azokat az alapanyagokat, amelyek ezektől NEM mentesek. A tejsavó fehérje tehát a szervezet számára sajnos nem jó. A tejgyártás ipari végterméke, hiába laktózmentes, attól még nem tejmentes. A kiegészítők azért fontosak, mert általuk készülhetnek olyan desszertek, illetve FIX CHILL ételek, amelyekkel a DIÉTÁT BE TUDOD TARTANI, amelyek egyszerűen ellehetetlenítik azt, hogy feladd, mert vágyódsz az aranygaluskára, a pizzára, a muffinra, a napi jegeskávédra, stb.