4. Tanuld meg az alapokat | Csererendszer példa profin
AZ ÉTRENDTERVEZÉS SZABADSÁGA ÉLELMISZERCSERÉKKEL ÉS ÉTELVARIÁCIÓKKAL VALÓBAN ÚJ DIMENZIÓKAT NYIT EGY OLYAN ÉLETMÓDVÁLTÓ SZÁMÁRA, AKI EDDIG CSAK FIX MINTAÉTRENDEKET TUDOTT KÖVETNI.
A FENNTARTHATÓ, BETARTHATÓ ÉS UNALOMMENTES DIÉTÁZÁS KULCSA A VÁLTOZATOS ÉTREND KIALAKÍTÁSA. EZT SEGÍTEM AZ ÉLELMISZERCSERE RENDSZEREMMEL.
A két legkritikusabb időszak a nap során ez az ebéd és uzsonna körüli időpont, főleg az uzsonna, mert inzulinérzékenységünk karöltve dolgozik a nap végéhez közeli energiaszint csökkenésünkkel, ezért ha uzsonnára a program szerint ajánlott tartalmas ételt fogyasztunk, sokkal könnyebben fogjuk tudni elkerülni az ESTI FÉKTELEN EVÉST.
Kétféle ételt készíthetünk a programban ebédre és uzsonnára (a kétféléből kb 1000 verziót). Ezek az ebéd és uzsonna sablonok, amelyeket az ábrákon jelöltem.
- körettel: 150 g fehérje + 150 g zöldség + köret + zsiradék (mártás)
- köret nélkül több zsiradékkal: 150 g fehérje + 150 g zöldség + dupla adag zsiradék (mártás)
- Ezekből a sablonokból olyan ételek is készíthető, mint a hortobágyi húsos palacsinta, a rántott csirke, a rakott brokkoli, a burgonyafőzelék cukkinifasírttal, a lencsés quinoasaláta, a gyros tál és nagyjából 1000 féle ötletet tudnék felsorolni. A My-Diet program ingyenes e-bookjában 7 db kidolgozott napi menüsort találtok, amelyben ezekből rögtön kaptok ötleteket, a My-Diet csomagokban pedig a nyomdai könyv 50+ kidolgozott napi menüt és számtalan egyedi ételsablont tartalmaz. Végteleníthető a beépített csere rendszerrel, erről még sokat fogok mesélni későbbi leckékben.
NÉZZÜK MEG AZT ESETET, AMIKOR VALAKI SZERETNE IDŐGAZDÁLKODÁSI TECHNIKÁMMAL ÉLNI, DE A KÖVETKEZŐ ÉRZÉSEKKEL TALÁLKOZIK:
- nem szeret egyforma ételt enni két étkezésre, még akkor sem, ha a duplán készített adag sokkal hamarabb készül el, mint két teljesen különböző fogás
- uzsonnára már nem szeretne annyira megterhelő, vagy szénhidrátban gazdag ételt választani
Ebben az esetben is tökéletes megoldást kínál a rendszer, hiszen az, hogy az ingyenes vagy prémium program napi menüsoraiban én ebédre és uzsonnára azonos ételt kínálok fel, nem azt jelenti, hogy ezen ne lehetne finomhangolni, kicsit variálni.
A főételben a szabályok egyértelműek. Vagy körettel készülhetnek el, vagy köret nélkül dupla adag zsiradékot használva. Azaz az egyikben van például gabona vagy burgonya, a másikban viszont nincs, helyette magvakat vagy olajakat használunk inkább, azaz kivonjuk a szénhidrát köretet.
Példámban a saját étkezésünket mutatom.
Készítettem azonos alapanyagokból egy FÉRFIAS és egy NŐIES verziót.
- Vendel étele: sült csirkemellragu, basmati rizs, ecetes lila káposzta saláta
- Dia étele: sült csirkemellszeletek, ecetes lila káposzta saláta plusz szőlőmagolajat használva (kihagyva a rizst)
Mindkét étel alapanyagai a csirkemellre, illetve a lila káposztára épülnek, de az egyikben használok gabona köretet, a másikban viszont nem szeretnék, hanem inkább saláta jellegű ételt készítek.
Hogy időben ne legyen az hosszabb, egyszerre használtam a serpenyőt és az air fryert, de használhattam volna 2 serpenyőt is. Vendel hús adagját ragusra készítettem serpenyőben, az én hús adagomat nagyobb szeletekre vágtam, bepácoltam (itt kapott 1 adag zsiradékot az ételem - olívaolaj), air fryerben készre sütöttem. A lila káposztát ecetes vízben savassá tettem, de a végén még megöntöztem szőlőmagolajjal (itt kapta meg a 2.zsiradékot az étel). Mivel én két féle zsiradékot használtam, ezért a rizst kihagyhattam.
Minden egyes főétel tehát ennyire egyszerűen alakítható köretes és köretmentes verzióra:
- ha van köret, akkor egy zsiradék adagot használunk - tartalmasabb ételt kapunk
- ha nincs köret, akkor két zsiradék adagot használunk - könnyebb ételt kapunk
Mutatok még példákat:
1.
- csirkemell, párolt barna rizs, saláta (köret, 1 zsiradék)
- csirkemell, saláta, dupla saláta öntet (2 zsiradék, nincs köret)
2.
- garnélarák, rizstészta, gomba, szójaszósz (köret, 1 zsiradék)
- garnélarák, jégsaláta, szójaszósz és parmezán (2 zsiradék, nincs köret)
3.
- csirkemell, zöldségek nyárson, sült burgonya (köret, 1 zsiradék a páchoz)
- csirkemell, zöldségek nyárson, tzatziki (2 zsiradék, nincs köret)
4.
- lencsés quinoaragu sült sárgarépával és balzsamecettel (köret, 1 zsiradék)
- lencsés sárgaréparagu szezámmaggal és balzsamecettel (2 zsiradék, nincs köret)