Hogyan készülnek a kollagén kiegészítők?
- Savas eljárás: Kevésbé összefonódó kollagénszálak, például sertés és halbőrök törékeny nyersanyagaihoz alkalmas.
- Alkáli folyamat: Vastagabb anyagokra, például szarvasmarha csontokra használatos.
3. lépés
Demineralizáció: Az ásványi anyagok, mint a kalcium eltávolítása a kollagén kivonásának megkönnyítése érdekében.
4. lépés
Enzimatikus hidrolízis: enzimekkel történő emésztés a kollagén kötések lebontásához. Az elegyet folyamatosan 48 órán át 4 ° C-on keverik.
5. lépés
Extrakció: A kollagén szűréssel, kicsapással (megszilárdulással) és dialízissel megy végbe.
- Szűrés: A maradékot elválasztják a kollagéntől, amely folyékony.
- Kicsapás: A kollagén por előállításához a folyékony kollagént kicsapjuk (szilárd anyaggá alakítjuk).
- Dialízis: A nagyobb kollagén molekulák elkülönítése a kisebbektől.
Hozam: Csak 12 g szarvasmarha, sertés vagy csirke kollagén előállításához 1 kg nyersanyagra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a kollagén peptidek egyetlen doboza 25- 40 kg szövetből származhat. Ez a látszólag alacsony hozam azért lehetséges, mert a zsírok, ásványok és nem kollagén fehérjék nagy részét el kell távolítani a szövetekből