Szukralóz - a diétánk megmentője
Sokan félnek a mesterséges édesítőszerek bélrendszerre gyakorolt negatív hatásaitól. De vajon mi az igazság?
MI A SZUKLARÓZ?
A szukralóz, más néven E955, egy modern, kalóriamentes, tápanyagokat nem tartalmazó édesítőszer, amely a hagyományos fehér cukor legnépszerűbb helyettesítője. Akár 600-szor édesebb, mint a hagyományos cukor. Előnye, hogy nincs a mesterséges édesítőszerek esetén gyakorta érezhető kellemetlen utóíze. Intenzív édes ízének köszönhetően a cukorral megegyező édes íz eléréséhez csak nagyon kis mennyiségű szukralózra van szükség, ezért rendkívül hatékony cukorhelyettesítő az élelmiszerkészítésben. A szukralózt széles körben használják az élelmiszeriparban különféle italokhoz, édességekhez, és más olyan termékekhez adják, ahol az édes ízre kalória nélkül van szükség.
A szukralóz nem alakul át kalóriává a szervezetben, illetve alig szívódik fel a szervezetben. A teljes bevitt mennyiségből csak körülbelül 15%-a jut a bélből a véráramba. Emiatt tápanyagokat nem tartalmazó édesítőszernek minősül. A szuklaróz íze hasonló a cukoréhoz, és néhány más mesterséges édesítőszerrel ellentétben nincs kellemetlen utóíze. Éppen ezért olyan népszerű és széles körben használatos ma az élelmiszeriparban.
KINEK SZÁNTÁK A SZUKLARÓZT?
Kellemes ízének és tulajdonságainak köszönhetően a szukralóz számos élelmiszeripari termékben kedvelt édesítőszerré vált. Eredetileg a túlsúlyos embereknek és a cukorbetegeknek szánták, akiknek fogyni kellene, vagy a vércukorszintjüket szabályozni. Ma ezen célcsoporton felül még nagyon sokféleképpen használják a legkülönbözőbb élelmiszerekben. Ezek a termékek kevesebb kalóriát tartalmazhatnak, mintha cukrot használnának helyette.
Milyen élelmiszerekben jellemező a használata?
- édesített italok
- édesség
- rágógumi
- fagyasztott desszertek
- öntetek és édes szószok
- szirupok
- instant élelmiszerek
- sporttáplálkozás termékei
- fehérje és fitnesz szeletek, kekszek
- gyógyszerek – egyes szirupokban, cukorkákban is megtalálható
MIÉRT SZUKLARÓZT VÁLASZTOTTUNK TERMÉKEINKHEZ?
Termékeink fejlesztési folyamataiban rengeteg időt szántunk arra, hogy feltérképezzük, milyen édesítésre alkalmas természetes, vagy mesterségesen előállított édesítőszereket tudunk használni. Elsődleges célnak küldetésünket tekintettük: diétához, testsúlyreformhoz, életmódváltáshoz, illetve a különféle hormonális eltérésekhez ideálisan beilleszthető édesítési formát kutattunk. Jellemzően magasabb túlsúly, inzulinrezisztencia, pre-diabétesz, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, meddőség, női hormon rendszer zavarai, menopauza, babavárás különleges területeihez kerestünk megoldást.
Nem volt kérdés, hogy a mindig is hangsúlyozott inzulinrendszer támogatását tekintettük küldetésünk első számú feladatának. A túlsúly egy olyan anyagcsere-zavarral összeköthető állapot, amely számos egészségügyi kockázattal, illetve már esetenként fennálló egészségügyi egyensúlytalansággal járhat. Kezelésének egyetlen módja a diéta, a kiegyensúlyozott étrend, az étkezésbe bevezetett rendszer, amely keretet ad a napi táplálkozáshoz. Mivel minden esetben igaz az, hogy a túlzott energiabevitel, a feldolgozott élelmiszerek és a bőséges szénhidrát fogyasztás egy természetes élettani folyamatot generál: glükóz és inzulin áramlása megy végbe, amely minden ember esetén automatikus és elkerülhetetlen folyamat. Eszünk, ezáltal vércukor szabadul fel, amelynek elszállítására a hasnyálmirigy inzulin nevű hormont termel. Ennek a szabályozása egy körfolyamat, amelynek végpontja az kell legyen, hogy egyensúlyi állapotot kell(ene) elérnünk a vércukorháztartásban és inzulinháztartásban. Ez csak akkor valósítható meg, ha a táplálkozást úgy hangoljuk, hogy az maximálisan támogassa ezt a folyamategyüttest.
Amennyiben a termékek édesítésére cukrot használunk, a teljes célcsoportunk számára kifejlesztett módszertan megbukik. Az elhízást folyamatos cukorbevitellel nem lehet megfelelő mértékben támogatni, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy a hagyományos cukorfajták, illetve az asztali kristálycukrot kiváltó cukorpótlók (pl. agavé, rizsszirup, datolyaszirup, kókuszvirágcukor, nádcukor, barna cukor, stb.) ellehetetlenítik az inzulinegyensúly megteremtését.
Az tehát egy jelentős mértékű hízás (20+ kg-tól egészen az extrém elhízásig) esetén elképzelhetetlen lett volna, hogy bármilyen cukorpótlásra alkalmas "egészséges cukor" behelyettesítésével vágjunk bele termékeink gyártásába. A cukor az cukor. Nevezhetjük bárhogyan. A cukor kalória. A kalória energia, amely puffert okoz. A hozzáadott cukor, azaz a nem természetesen előforduló cukor a diétánk ellensége. Pontosan erről kell leszoktatni a szervezetünket a fogyás alatt. Fogyási folyamatunkat követően, amikor súlytartásban vagyunk, már gondoskodhatunk a mértékletes fogyasztásról. Egészen addig, ameddig fogynunk kell, viszont nem fér meg a diétában, egészen egyszerűen azért, mert ÜRES KALÓRIA, TÁPANYAG NÉLKÜL.
Kijelenthetjük, hogy szem előtt mindig is azt tartottuk, hogy segítsük a fogyást, aminek egyetlen módja az inzulinrendszer egészsége, az üres kalóriák elkerülése, illetve a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele.
Milyen előnyöket soroltunk fel a szuklaróz választásához?
1. Segít a diétában
Abból indultunk ki, hogy életmódváltó programunk azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen lemondani semmiről. Egy diétás program akkor tartható hosszú távon, ha nincs megingás. Ez csak úgy valósulhat meg, ha megadjuk magunk számára azt, amire vágyunk. Ehhez egy olyan módszertan és alapanyag struktúra szükséges, amelynek segítségével a hiányérzet nem jelenik meg. Az édességimádó diétázóknak ugyanis gyakran elég nagy kihívást jelent a cukorcsökkentés. Ismételten ki kell hangsúlyoznom, hogy a cukorbevitel jelentős csökkentése az egyik legfontosabb prioritás a fogyúkúra alatt. A cukor gyakran szabotálja azt a törekvést, hogy el tudjunk érni egy számunkra ideális kalóriadeficitet. A cukorból száraznak a dietetikában "üres kalóriáknak" nevezett források. Ezekből mindig feleslegesen viszünk be energiát, mert energiadúsak, miközben tápanyagban szegények. Ez az étkezési probléma egyértelműen növeli a túlsúlyt, és elengedhetetlen a korlátozásuk, ha fogyni szeretnénk.
Itt köttetik a diéta és a szuklaróz házassága. A szuklaróz biztosítja az édes ízt, csak éppen kalóriák nélkül, így a diétában enyhíthetjük az édesség iránti sóvárgást anélkül, hogy növelnék a napi kalóriabevitelt. A szukralóz, akárcsak más kalóriamentes mesterséges édesítőszerek, egy népszerű eszköz a diétában, segít betartani és kitartani a diéták bizonyos szüntű korlátozásai mellett.
A szukralóz bárki számára hasznos lehet: azoknak, akik csak néhány makacs kilót szeretnének leadni, és azoknak is, akik jelentős elhízással küzdenek, ami hatással lehet az általános egészségi állapotra.
Itt kell kiemelnem azt a tényt, hogy az egészséges fogyás nem csak arról szól, hogy a cukrot édesítőszerekkel helyettesítjük. Termékeink tehát nem azt a célt szolgálják, hogy fogyasszanak, hanem első sorban meg kell tanulni az egészséges táplálkozás rendszerének kialakítását, és majd ebben a jól megalkotott rendszerben kaphat helyet bármilyen kiegészítő.
Mindig igaz lesz tehát az, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendre kell alapozni. A cukorbevitel csökkentése elengedhetetlen, hogy hosszú távon fenntartható legyen a kalóriadeficit. Így a szuklaróz-tartalmú kiegészítők az élvezetes édességek, desszertek pótlását segítik elő.
2. Szerepe van a vércukorszint szabályozásában
A cukorbevitel csökkentése létfontosságú azok számára, akiknek figyelemmel kell kísérniük vércukorszintet (glikémiát) inzulinrezisztencia, pre-diabétesz, cukorbetegség és még a pajzsmirigy problémák esetén is. A cukorfogyasztás a vércukorszint, majd ezt követően az inzulinszint hirtelen megemelkedését okozza, ami különösen problémás lehet azok számára, akiknek a szervezete nem képes ezeket magától normalizálni. A cukorbetegséget vagy csökkent glükóztoleranciát gyakran inzulinrezisztencia kíséri, ezért az ilyen betegséggel él, különös mértékben kell figyelnie, és meg kell keresni a módját, hogy elkerülje a hirtelen kiugrásokat. A vércukorszint-ingadozás az egészséges embereket is érintheti – náluk gyakran édesség utáni sóvárgásként és alacsony energiaszinttel jelentkezik. A fogyás esetén nem csak azok számára fontos tehát az inzulinrendszer egészsége, akiknek igazoltan diagnosztizált cukoranyagcsere problémájuk van, hanem mindenki számára, akinek fogynia kell.
A szukralóz kiváló megoldás erre. Mivel nem cukor, ezért nem emeli meg a vércukor,- vagy inzulinszintet, így azok is fogyaszthatják az édességeket, akiknek kontrollálni kell a vércukorszintjüket. Cukorbetegek számára megfelelő cukorhelyettesítő, de egészséges emberek is hasznát vehetik. A cukorbevitel csökkentésével és azzal, hogy szukralózzal helyettesítjük, csökkenhet az édesség utáni sóvárgás, stabilizálódhat az energiaszint és kevesebb fáradtságot tapasztalhatunk. Egyszerűen jobban bírjuk a diétát.
Sokan félnek a mesterséges édesítőszerek bélrendszerre gyakorolt negatív hatásaitól. De ha közelebbről megvizsgáljuk a szukralóz mikrobiomra gyakorolt hatását, nem kérdés, hogy már számos tanulmány kimutatta, nincs ok az aggodalomra. A mikroorganizmusok összetételének változását többnyire a túlzott mennyiségű édesítőszert használó állatkísérletekben figyelték meg. Ezek az eredmények nem alkalmazhatók közvetlenül az emberi testre. A szukralóz emberi bél mikrobiomjára gyakorolt hatásának vizsgálata alapján a kutatók általában arra a következtetésre jutnak, hogy nem befolyásolja jelentősen a mikroorganizmusok összetételét.
A szuklaróz viselkedése megmagyarázza, hogy miért nem szabad elhinni bármit komolyabb összefüggések megértése nélkül!
A szukralóz szinte észrevétlenül, minimális nyomokat hagyva jut át az emésztőrendszeren, de a szervezetbe alig szívódik fel. A szukralóz körülbelül 85%-a változatlan formában távozik a szervezetből a széklettel. Az a kis százalék, amelyik a véráramba kerül, gyorsan kiválasztódik a vizelettel, többnyire szintén eredeti formájában. A szukralóznak csupán 2-3%-át dolgozza fel a szervezet és alakul át metabolitokká.
A szukralóz valójában szinte minden országban engedélyezett. Az Európai Unióban 2004-ben kapott zöld utat, és E955 jelölést kapott. Az „E” szám azt jelenti, hogy az anyagot a tudományos szakirodalomban végzett kutatásnak és elemzésnek vetették alá, és ezt követően engedélyezték az élelmiszerekben való felhasználását. Az engedélyek és jogszabályok keretek között léteznek, azaz szakemberek hozzák meg azokat a döntéseket, melyeket fogyaszthatunk mi, emberek.
MEKKORA ADAGBAN BIZTONSÁGOS A SZUKLARÓZ FOGYASZTÁSA?
A szukralóznak, más édesítőszerekhez hasonlóan, van egy elfogadható napi beviteli értéke (ADI), amely az édesítőszer naponta biztonságosan fogyasztható mennyiségét jelenti. A szukralóz esetében ez a határérték 15 mg/testsúlykilogramm. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 70 kg-os személy biztonságosan elfogyaszthat napi 1050 mg szukralózt. Ezt a dózist meglehetősen nagy kihívás lenne bevinni, amit az is bizonyít, hogy az átlagos becsült napi bevitel (EDI) lényegesen alacsonyabb, napi 7-140 mg közötti. Ez 7,5-150-szer alacsonyabb, mint az ADI érték. Azaz a normális fogyasztásunk töredékét sem éri el annak, amit alsó határértéknek megszabtak a szakemberek.
Terhesség alatt sincs ok az aggodalomra.
Természetes, hogy a terhes nők különösen óvatosak abban, hogy mit vesznek be az étrendjükbe. És mivel a szukralóz mesterséges édesítőszer, kezdetben felmerülnek kérdések. Aggodalomra azonban semmi ok. Mivel szinte változatlan formában halad át a szervezeten, és nem lépi át a méhlepényt, a még a terhesség alatt is biztonságosnak tekinthető. Jómagam is nyugodtan fogyasztom.
PRÓBÁLTUK, EGYEZTETTÜNK A CUKORPÓTLÓKRÓL
Felmerült bennünk, hogy a közhiedelmeket maximálisan elutasítva azért mégiscsak figyeljünk a félelmekre. Nem kellett sokáig kutatnunk, mert nincs olyan édesítő a jelenlegi élelmiszerpiacon, amellyel elérhető minden, amit keresünk: ne emelje meg a vércukorszintet, ne okozzon üres kalóriabevitelt, ne viselkedjen cukorként, adjon finom ízt, megfelelően legyen édes, ne legyen mesterséges utóíze, hőkezelhető is legyen.
ÖSSZEFOGLALVA
Ha csökkenteni szeretnénk a cukorbevitelt, a szukralóz egy olyan helyettesítő, amely plusz kalóriák nélkül biztosítja az édes ízt, miközben nem emeli meg a vércukorszintet és inzulinszintet a cukoréhoz hasonlóan. Népszerű a diétázók közt és a cukorbetegek számára fogyasztható „cukorként” is ismert. A szukralóz biztonságos édesítőszernek tekinthető, amelyet szakértői intézmények is jóváhagytak, és könnyen beépíthető az étrendbe. Természetesen fontos, hogy kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód mellett, észszerűen fogyasszuk. Nem ezekre kell alapozni a napi menüt. Nevükben is tartalmazzák, hogy a szuklarózzal édesített MyLatte, MyDrink, MyShake MySenorita kollagének kiegészítők, amelyek a teljes napos egészséges táplálkozást egészítik ki.
1 kg MySenorita kollagénben mindössze 1-2 gramm szukralóz található. Tehát ha egyszerre meginnál három teljes doboznyi kollagént, ami 75 adag kollagén turmixnak felel meg, akkor is mindössze 1-2 gramm szuklarózt fogyasztanál el. A napi testsúlykilogrammonkénti határérték egy 70 kg-os felnőtt esetén 1050 mg lenne. Több, mint 500-1000-szerese annak, amit 3 doboznyi, azaz 75 adagnyi MySenorita kollagén turmixból bevinnél. Ugye érted, mennyire fals az ezzel kapcsolatos tájékoztatás?
Ettől eltérően a My-Diet program napi 1-2 adag kollagén fogyasztásával kivitelezhető, amely az egészséges táplálkozásra épül. Mivel 600 szorosa a cukornak édes ízben, jóval kevesebbet használunk belőle, mint a cukorból.
Ma jelenleg nincs ennél jobb alternatíva, ha valóban a diétára fókuszálunk. Márpedig egy diétás program nem tartalmazhat olyan termékeket, amelyekben bármilyen néven bújtatott cukor található. Bújtatott cukor a nádcukor, a kókuszvirágcukor, a barna cukor, a fruktóz, a nyírfacukor, a méz. Bárhogyan is hívjuk, nem kerülhető el velük az az élettani hatás, amely a legnagyobb ellensége a diétának. Üres kalóriák bevitele mellett fogyni nem lehet. Aki fogyni akar, ne fogyasszon cukrot is tartalmazó kiegészítőket. Hosszú távon rendkívül megnehezíti a fogyókúrát. Mivel a szukralóz 600-szor édesebb a cukornál, a cukorfajtákból valójában nagy adagot kell a cukor hozzáadásával készülő fehérje termékekbe tenni, ami azt jelenti, hogy ezen termékek sosem lesznek diétásak. Zsákutca, amitől minden túlsúlyos, cukorbeteg, inzulinrezisztens és pajzsmirigy beteg jobb, ha távol marad!
Termékeink esetén nem lenne nehéz az összetételeken változtatni. Vegyészeink bármilyen fejlesztéseket és változtatásokat könnyedén megvalósítanának. Hosszas tárgyalásokat folytattunk a témában már nem is egyszer, hiszen folyamatosan azon dolgozunk, hogy kiszolgáljuk az igényeket. De dietetikai alapelveimet, a hormonrendszer működését, a fogyás biokémiai folyamatát is figyelembe véve hibás döntésnek tartanám, ha a szukralózt, amely jelenleg kalóriamentes megoldást nyújt és minimális mennyiségben használjuk az egyébként tejmentes, gluténmentes, szójamentes, adalékmentes MySenorita kollagén kollekcióinkban, leváltsuk természetes cukrokra, amelyek felborítanák a program és csoport működésének lényegét: az életmódváltás megvalósítását.
Egyetlen év választ el attól, hogy befejezzem a felsőfokú tanulmányokat, amely küldetésem fontos része a dietetikai pályámon. Mindig azon leszek, amit az egyetemi padba ülésem első napján esküként megfogalmaztam: a legjobb tudásom szerint fogom támogatni az egészségtudatosságot, ezért valós szakmai tudással azt fogom elősegíteni és tanítani, amely valóban szolgálja a fogyást. A fogyás biokémiai folyamata bonyolult, és szívügyem, hogy szakmai alázattal mondjam el a tudásomat. Azt, amiben hiszek, azt, amit tanultam. Mert a tudás az egyetlen érték, amellyel felelősséget tudok vállalni.